CIUM-ZOEN-KISS

Wat kun je zeggen met vier letters? Gefascineerd door het doodgewone fenomeen van vierletterwoorden, begon Khouw in 2017 deze beknopte woorden uit te werken in woordbeeldreeksen. De vierletterwoorden symboliseren snel, compact, efficiënt en standaard, passend bij deze tijd. Vanaf 2022 legde het project de nadruk op de talen waarmee ze is opgegroeid. Het verkennen van taal en betekenis in combinatie met beeld en geluid, maakt ze zowel een verbinding met migratie en het gevoel erbij te horen - maar ook met hedendaagse abstracte kunst en de traditie van de schilderkunst, haar achtergrond als beeldend kunstenaar. In principe ziet ze lettervormen als vormen en tekens, geplaatst op een oppervlak met een voor- en achtergrond.

In Bouwput wordt het werk gepresenteerd als giclée prints, op posters en op beeldschermen; elk oppervlak heeft een andere tactiliteit.

Een selectie is gepubliceerd in BUKU-BOEK-BOOK dat werd gepresenteerd in oktober 2023 in Huis de Pinto, Amsterdam met een artist talk met Alex de Vries. Deze drietalige publicatie van uitgeverij De Zwaluw in Den Haag is tijdens de presentatie met korting verkrijgbaar.

Dank: Het vierletterwoorden project HEEL KORT HEEL EVEN en de publicatie werden mede mogelijk gemaakt met ondersteuning van Het Amsterdams Fonds voor de Kunst (2022), Het Cultuurfonds (2022) en het Jaap Harten Fonds (2023).
Fotos: 
 Andre Homan & Gracia Khouw

Algemeen over mijzelf:

Gracia Khouw (Delft 1967) is een kunstenaar die in haar werk uiteenlopende vormen van taal in betekenisvolle media verbeeldt. Letters, woorden, zinnen, klanken en geluiden krijgen in haar schilderijen, grafiek, objecten en wandschilderingen in de publieke ruimte een samenhangende beeldende uitwerking. In opdrachtsituaties in de openbare ruimte zoekt ze op verschillende manieren verbinding tussen plaats en gebruikers van de ruimte, zoals architectonische kenmerken of geschiedenis van de locatie. www.graciakhouw.nl